tiistai 12. kesäkuuta 2007

Hirsikehikon purku

Tiistaiaamuna kello 8:00 lähdimme pientä sadetta karkuun kohti Ylistaroa. Joukkueemme koostui vain kahdesta purkajasta, eli matkassa oli isä ja minä. Ennusmerkit sanoivat, että päivästä oli tuleva pitkä. Perillä oli kaunis kesäpäivä, eikä sateista tietoakaan.

Homma alkoi katon purkamisella. Saunassa oli ollut alunperin pärekatto, joka oli peitetty myöhemmin huovalla. Kattotuoleina toimivat heinäseipään näköiset tikut, jotka nojasivat kolmeen suurehkoon kurkihirteen, pystyin jo kuulemaan sieluni korvin, että "noista ei sitten kattoa tehdä". Päreitten alla oli harvalaudoitus.



Työnjako sujui niin, että Tauno korkeamman paikan pään omaavana kiipesi katolle repimään huopia ja minä merkkasin nerokkaan excel-kaavion mukaisesti kaikki hirret (myöhemmin tulisin huomaamaan hieman liioitelleeni tässä kohdassa, ks. kolmas kuva alla). Merkintälaput lyötiin nauloilla kiinni hirren päihin varmistaaksemme, että vielä Saurakalliollakin olisi jotain merkkejä jäljellä.



Hommat sujuivat sen verran hyvin synkronissa, että merkintäurakka päättyi aika lailla samaan kellonlyömään kun katto oli viskottu alas. Valokuvasin vielä mökin joka reunustalta sisältä ja ulkoa.
Seuraavaksi alkoi itse hirsien irroittaminen. Kuudessakymmenessä vuodessa hirret olivat jumahtaneet tappeineen melko huolellisesti kiinni toisiinsa, eikä kaikkia tappeja saatu pelastettua. Irroitus noudatti siis pitkälti kaavaa: sorkkarauta, rautakanki, sahalla tapit poikki ja nosto. Takaseinän hirret olivat melkoista haperoa, mutta muuten yllätyksiä ei juurikaan koettu. Purkaminen tapahtui kiertämällä mökkiä ympäri ja nostelemalla hirsikerta kerrallaan. Eipä siinä taida juuri vaihtoehtoja olla. Hirret pinottiin "siistille" pinolle kuormalavojen päälle ja muu moska toiseen läjään. Haravoin vielä pihan lähdön päälle, ettei tule sanomista.



Eikä siitä päivästä nyt niin pitkä tullutkaan. Puoli seitsemän jälkeen illalla olin jo kotona ja ehdin hyvin heittää Saken futistreeneihin seitsemäksi.

Ei kommentteja: